Žes Ho ještě neviděl? Tak otevři oči.

Mohamed je nejčastější jméno u novorozenců v evropských metropolích

23. 2. 2017 7:59
Rubrika: Zamyšlení
Mohamed je nejčastější jméno u novorozenců v evropských metropolích: http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=25275
 
To je zpráva, která mě vede dnes ráno k zamyšlení. Ne, nemyslím, že bychom měli přestat přijímat uprchlíky v duchu slova caritas (milosrdná láska k bližnímu), pokud jsme to tak vůbec dělali. Myslím, že problém je jinde a to v konzumním stylu života, kterým nahrazujeme víru v Boha a křesťanskou tradici evropy.
 
Ne, neukazuju teď na "nevěřící" kolem, ale chci se zamyslet sám nad sebou. Ignoruji konzum, který je kolem mě, nebo mu postupně propadám? Neříkám si i já v duchu všudypřítomné reklamy a nabídky, že to je přeci MOJE právo na luxus? Jak moc je pojem lidské právo obrácen naruby v duchu liberalizace! Přeci všechno můžu: "Mám na to svoje právo!". Přitom ani králové ve středověku se neměli tak jako my dnes. Žijeme evropský sen a posouváme ho dál. Jedna dovolená už nestačí. Nestačí v létě k moři nejlépe na Bali, ještě musím v zimě do Alp. Honím se za mamonem v duchu postavy kazatele z Bible. Mám nejnovější mobil, PC s turbo diskem, nejlepší vybavení na běžky a kurnik ... ještě mě chybí tablet a tohle a tamto. Vyrábíme auta, která vydrží 5 let, telefony, které vydrží max. 2 roky, hlavně, aby tady byla ekonomika růstu. Problém není, že děláme "rozbité" věci, a plundrujeme naši Zemi (nebo to minimálně podporujeme), problém je, že máme rozbité hlavy. Uzavíráme se před ostatními před obrazovku počítače a říkáme si vyspělá společnost. Pak jednou za čas mě to dožene a jdu k psychiatroj, který mě dá prášky, něco řekne a je to dobrý. Nebo v lepším případě se obrátím na duchovno, samozřejmě ale opět v duchu liberalizace. Dnes si vezmu něco z budhismu, zejtra z New Age, pozejří z křesťanství, i když to radši ne, protože ta církev je tak prohnilá, že jo? Tolik lidí to zaručeně tvrdí (většinou Ti, kteří si o tom nic nezjistili, nebo mají 1 špatnou zkušenost a u té zůstávají).
 
Když dám na Facebook fotku, jak jsem na Bali, tak dostanu 1000 lajků. Když tam ale napíšu některou z pravd, například to, že homosexuál má vrozený či získaný defekt, je třeba mu pomoc v duchu caritas, ale ne tím, že v duchu naruby převráceného "lidského práva" budu ospravedlňovat jejich vztahy a sňatky a stavět je na rovinu rodině vč. možnosti adopce dětí, pak je kvůli tomu mezi mými moderními přáteli pořádná mela a hned si mě jich pár odebere z přátel s kvalitní dodávkou jízlivých slov na moji hlavu. Na tomto příkladu vidím velikou vykořeněnost evropské společnosti. 
 
Důležité je být optimistou! Sám nic nezměním, ale Bůh v tom všem jistě má svůj záměr. Je třeba se modlit, vidět dobré případy kolem a hlavně vidět Boží řízení v tom všem. To ale neznamená být ke všemu nečinný, což je pro mnohé řešením. Neznamená to ani vše kritizovat a nadávat na to, že je špatný systém a neumíme uprchlíky integrovat, nebo mít přehnaný strach z toho, že každý uprchlík je terorista a islamista, který chce Evropu obsadit svým náboženstvím. Ne, Evropu ničí především výměna konzumu za méně pohodlnou víru v Boha. Je tedy především důležité konat skutky, a to zejména žít aktivním duchovním životem (např. pravidelně se modlit a konzultovat s Bohem své svrchované plány) a v duchu kázání současného papeže žít skutkem lásky a pokory ve vztahu k našim bližním. Pokud bude v Evropě živá víra v Boha, budeme ctít tradice, ale zároveň budeme schopni chopit se příležitosti pro dobrou věc, pak nevěřím, že by nás nějaká migrační vlna mohla ohrozit. Konec konců, máme v historii i mnohem dramatičtější případy, například Bitva u Poiters, Bitva u Lepanta.
 
Tak slov už bylo dost, já to jdu zkusit tím skutkem.
 
Zobrazeno 1050×

Komentáře

Jiří Zajíc

"Tak slov už bylo dost, já to jdu zkusit tím skutkem."
Jak to dopadlo? ;-)

"Když tam ale napíšu některou z pravd, například to, že homosexuál je nemocný člověk,"
To bohužel není pravda, ale omyl, takže se pak nediv té reakci.
Homosexualita je standardně vrozená. To je už i v Katechismu § 2358 (Nezanedbatelný počet mužů a žen má hluboce zakořeněné homosexuální sklony.).
Takže žádná "nemoc". Barvoslepost taky není nemoc. Je to prostě vrozený defekt, se kterým ten dotyčný musí celý život žít. Nařídit mu, že holt musí celý život svou sexualitu odepsat, je stejně účinné, jako by to někdo nařídil Tobě. Tak si tohle zkus nejdřív poctivě sám představit - a pak vynášej další soudy.
A bacha na ty, o kterých mluvil Ježíš v Mt 23,4 ;-)

Stanjkee

Děkuji za komentář, souhlasím, že je to defekt a také, že je to velmi složité téma. Lepší je nesoudit a více se modlit.

No a na skutcích je vždy co zlepšovat. :-)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková